Therapieën in het kort

Divider

Gedragstherapie vergelijkt het gedrag dat van nature bij de soort (hond – paard – kat – ezel ect.) past, samen met het karakter van het individuele dier in relatie tot zijn plek in de mensenmaatschappij. Is iets probleemgedrag of een gedragsprobleem? Deze puzzel leidt naar oplossingen voor beter aangepast gedrag.

Voedingsleer. Goede voeding staat aan de basis van gezondheid. Voedingsleer zoekt de best passende voeding voor het individuele dier. 

Dr. Schüsslers celzouttherapie is erop gericht mineraaltekorten in de lichaamscellen aan te vullen. Een mineraaltekort leidt tot ziekte. Een celzout is geen ‘echt zout’ maar een mineraalverbinding. Zo’n mineraalverbinding is zo klein ‘verwreven’, dat ze via het mondslijmvlies in een kettingreactie naar de lichaamscellen kunnen worden geleid, waar ze nodig zijn. Dr. Schüssler ontdekte 12 essentiële ‘zouten’ die nodig zijn voor optimale gezondheid. Later voegde zijn leerlingen nog andere verbindingen toe.

Divider

Fytotherapie (kruidenleer) maakt gebruik van de geneeskracht van de plant aan de hand van geanalyseerde inhoudstoffen. Planten ontwikkelen, afhankelijk van het milieu waarin ze leven, specifieke stoffen voor groei, voortplanting en verdediging. Inhoudstoffen van plantsoorten verschillen hierdoor. In de kruidenleer wordt gebruik gemaakt van deze specifieke krachten. Kruiden, met hun vele inhoudstoffen werken zachter en completer in op het lichaam/ de klacht dan een geïsoleerde stof. De kennis van kruiden en hun werking berust op een eeuwenoude traditie van ervaring en gebruik.

Aromatherapie werkt met een sterk verhoogde concentratie van de geneeskrachtige eigenschappen van planten. De gewonnen oliën zijn hoog geconcentreerd, zo wordt 1 kilo mandarijnolie (Citrus Nobulus) verkregen uit 50 kg schil. De therapie wordt ook wel essentiële of etherische olie genoemd door hun kernkracht en vluchtigheid. De therapie kan diagnostisch, therapeutisch en didactisch worden ingezet.

holistische-praktijk
Divider

Bach Bloesemtherapie, de remedies worden bereid uit bloesems en bronwater. Dr. Bach ontdekte 38 remedies die elk op een bepaald karakterpatroon inspelen. Hij ontdekte dat wanneer een mens mentaal uit balans was, dit doorwerkt in (38) verschillende structuren van gedragingen en symptomen. Voor dieren geldt precies het zelfde. Wanneer er mentale disbalans ontstaat kan Bach helpen de juiste balans te hervinden.

Klassiek homeopathische middelen stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het zijn ‘verdunningen’ van stoffen (mineralen – planten ect.) die worden ‘geschud’, het zogenaamde potentiëren. Hoe vaker een stof wordt verdund en geschud, des te groter wordt de energetische kracht en werking. Juist deze energetische prikkel zorgt voor grote geneeskracht terwijl eventuele bijwerkingen, die het middel zou geven als je de pure stof in zou nemen, vervallen.

TTEAM oftewel Tellington TTouch Every Animal Method, maakt het dier weer bewust van zijn lichaam en houding. Kwalen, pijn of angst kunnen houding en gedrag sterk beïnvloeden. Hernieuwde bewustwording van het lichaam zorgt voor een andere manier van beweging en gedrag. Aanraking, de Ttouch brengt het dier mentaal, fysiek en emotioneel in balans.